Gå til indhold

Flytning til Storbritannien fra Danmark

At flytte til Storbritannien: Frequently Asked Questions (FAQ)

Den danske ambassade i London har samlet en række svar på de typiske spørgsmål, der kan opstå, når man som dansker skal flytte til Storbritannien.

Hvordan melder jeg min udrejse fra Danmark?

Alle danskere, der flytter til udlandet i mere end seks måneder, skal melde udrejse til det danske CPR-register. Læs mere om reglerne for udrejse samt måden, hvorpå det gøres, på borger.dk.

 

Skal jeg søge om opholdstilladelse på grund af Brexit?

Ja, som dansk statsborger bosat i Storbritannien og med ankomst inden 31. december 2020 skal du søge om en opholdstilladelse efter reglerne i ”EU Settlement Scheme”. Du kan søge om en opholdstilladelse efter reglerne i ”EU Settlement Scheme” indtil den 30. juni 2021. Hvis du har været bosat i Storbritannien i mindre end 5 år, vil du få ”Pre-Settled Status”, og hvis du har boet i Storbritannien i mere end 5 år, vil du få ”Settled Status”. Du kan læse mere om ”EU Settlement Scheme” her.

 

Hvad hvis jeg gerne vil flytte efter den 31. december 2020?

Hvis du flytter til Storbritannien efter den 31. december 2020, skal du ansøge om visa efter reglerne i et nyt pointbaseret system. Ansøgere vil blive tildelt point efter alt efter evner, kvalifikationer, lønniveau og mangel på arbejdskraft. Visa tildeles til ansøgere der opnår nok point. Du kan læse mere om systemet her.

 

Hvor og hvordan skal jeg registrere mig i Storbritannien?

Når du har meldt din udrejse af Danmark til det danske CPR-register og har ansøgt om opholdstilladelse efter reglerne i ”EU Settlement Scheme”, skal du ikke foretage dig yderligere for at registrere dig i Storbritannien. Du kan dog vælge at lade dig registrere på Udenrigsministeriets ’Danskerliste’, som Udenrigsministeriet vil bruge i tilfælde af naturkatastrofer, terroraktioner eller lignende i det land, du befinder dig i. Læs mere om ’Danskerlisten’ og hvordan du tilmelder dig her.

 

Er jeg som dansk statsborger dækket af den britiske sygesikring under mit ophold, og hvordan tilmelder jeg mig læge, tandlæge, osv.?

I Brexit overgangsperioden, som gælder til den 31. december 2020, vil de nuværende regler om sygesikring for personer, der bevæger sig mellem EU og Storbritannien fortsat gælde. Som dansk statsborger er du dækket af den offentlige, gratis britiske sygesikring, NHS (National Health Service), på lige fod med briterne. Du skal dog sørge for selv at tilmelde dig, så du kan få tildelt en praktiserende læge (en ’GP’). Læs mere om, hvordan du tilmelder dig NHS, her. Nogle britiske tandlæger er private, og nogle er en del af NHS. Læs mere om, hvordan du finder en NHS-tandlæge her. I nogle tilfælde bør du anskaffe dig EU-sygesikringskortet (det blå sygesikringskort) inden afrejse til Storbritannien. Læs mere her.

 

Er der særlige forhold vedrørende arbejde, der gør sig gældende, når jeg ønsker at arbejde i Storbritannien?

Udover at ansøge om opholdstilladelse efter reglerne i ”EU Settlement Scheme” har du også behov for at søge om et National Insurance Number. For at arbejde i Storbritannien kræves det, med få undtagelser, at man har et National Insurance Number, der blandt andet bruges i forbindelse med betaling af skat. Læs mere om National Insurance Numbers her. Læs mere om, hvordan du søger om et National Insurance Number her.

 

Hvordan forholder det sig med hensyn til skat? Hvor er jeg skattepligtig, når jeg som dansker bor og/eller arbejder i Storbritannien?

Hvis du bor i udlandet, kan du enten være fuldt skattepligtig, begrænset skattepligtig eller ikke-skattepligtig i Danmark. Læs mere om reglerne for skat her.

For information om skatteforhold som bosiddende ikke-britisk statsborger i Storbritannien, se venligst denne skrivelse fra den britiske skattemyndighed HM Revenue & Customs.

 

Kan Ambassaden anbefale forsikringer til danskere, der flytter til Storbritannien?

Ambassaden kan ikke anbefale forsikringer til danskere, der flytter til Storbritannien – kun at man sørger for at blive forsikret inden afrejse. Vi råder til, at man tager kontakt til sit eget forsikringsselskab for at høre, hvilke muligheder, det kan tilbyde.

 

Skal jeg oprette en britisk bankkonto, og kan Ambassaden anbefale en britisk bank?

Skal du opholde dig i Storbritannien i en længere periode, vil det være en god idé at oprette en britisk bankkonto. Ambassaden kan dog ikke anbefale en bank, men man kan opsøge sin danske bank med henblik på at høre, hvorvidt den har en aftale med en britisk. Bemærk at de fleste britiske banker kræver bevis på bopæl, National Insurance Number eller anden dokumentation for at åbne en konto, og det kan derfor være en længere proces at åbne en konto.

    

Findes der en dansk skole i Storbritannien?

Ja, i september 2013 åbnede Dania – The Danish School in London. Dania School er en dansk/engelsk non-profit heldagsskole i London. Se mere på Danias hjemmeside her.

 

Jeg skal studere i Storbritannien. Kan jeg få tage min SU med?

Hvorvidt du kan tage din SU med afhænger af hvilken uddannelsesinstitution du skal studere ved. I mange tilfælde vil det dog være muligt at tage din SU med, da en del institutioner allerede er godkendt som SU-givende. Er det ikke tilfældet er det muligt at ansøge om at få en uddannelse godkendt. Du kan læse mere om SU i udlandet her.

 

Kan Ambassaden anbefale legater ved danske studerende i Storbritannien?

Ambassaden kan ikke anbefale legater eller andre private finansieringsmuligheder. Vi anbefaler at man taler med den pågældende britiske uddannelsesinstitution, da de ofte kan være behjælpelige med anbefalinger til finansieringsmuligheder.  

 

Hvor finder jeg flere nyheder om danske begivenheder i Storbritannien?

Du kan modtage nyheder om danske begivenheder i Storbritannien ved at tilmelde dig den danske ambassade i Londons forskellige kommunikationsplatforme.

    

Tilmeld dig ambassadens månedlige nyhedsbrev her.

Følg ambassaden på Facebook ved at klikke her.

Følg ambassaden på Twitter her.